Puutarhan esittely ja suunnitelmat kasvukaudelle 2021

Tässä postauksessa esittelen rivitalopuutarhamme lähtötilanteen ja listaan vähän tavotteita tälle kasvukaudelle.

Rivitalopihan lähtötilanne lintuperspektiivistä

Rivitalopihan koko ei ole loputtoman suuri täällä pk-seudulla. Mittasimme kooksi (mitat aidanteiden sisäpuolelta) noin 470 cm x 630 cm, eli vähän vajaa 30 m^2. Silti isompi ja paremman muotoinen kuin edellinen pihamme! Pihaan kuuluu viheralueen lisäksi pieni laudoitettu terassi ja ihana lasinen viherhuone, jossa kasvatan esimerkiksi tomaatteja tänä kesänä.

Pihamme sijaitsee peltomaisemien ja meren läheisyydessä, joten täällä tuulee melko paljon. Piha on eteläisellä puolella asuntoamme, mutta sitä varjostaa vastapäinen rakennus, viereiset pihat ja pihan edessä kasvava suuri koivu (joka varmasti myös imee kasvuvoimaa puutarhassa kasvavilta kasveilta). Samat seikat toisaalta luovat hieman suojaa navakalta tuulelta. 

Pihan edessä on iso koivu, jossa ei vielä ole lehtiä

Pohja on tietääkseni melko savinen, mutta täytyy vielä tarkistaa asia. Tällähetkellä pihassa kasvaa nurmikon lisäksi aidanteena marja-aroniaa ja muuten ainakin villivadelmaa, kultapiiskua ja yksi nurkkaan joutunut kultapallo. Kevät on tuonut esille myös ihania krookuksia, niiden ilmestyminen oli mukava yllätys!

Kevään herättelemiä krookuksia

Haluaisin tehdä vaikka minkälaisia istutuksia ja kokeilla kaikenlaisia puutarha-ideoita, mutta olen yrittänyt olla realistinen ja rajoittaa suunnitelmien rönsyilyä hiukan. Seuraavat asiat tahtoisin kuitenkin kesällä saada pihalle aikaiseksi:

  1. Verkko-ovi viherhuoneeseen
  2. Pieni lavakauluspuutarha pihalle
  3. Köynnöspinaattikokeilu myös pihalle
  4. Niitty?

Verkko-oven tarvitsemme, jotta kissat eivät pääse karkaamaan vapaasti omille teilleen, mutta saisimme tuuletuksen toimimaan sisälle asuntoon ja viherhuoneeseen. Lavakauluspuutarhaan haluaisin laittaa ainakin mansikoita. Jos köynnöspinaattia itää tarpeeksi, voisin yhden koittaa istuttaa puutarhaan kokeilumielessä.


Aurinko hellii jo ennen keskipäivää ihanasti

Pihan ylitsepursuavan laittamisen esteenä on, että haaveilemme maalle muuttamisesta ja lisäksi rakennamme äidilleni kasvihuoneen tänä kesänä. Näin ollen en halua loputtomasti upottaa resursseja tähän puutarhaan, mutten myöskään halua täysin toimetonta puutarhakesää. Osittain tästä syystä niityn perustaminen voisi olla mielenkiintoinen projekti. Lisäksi se olisi itselle tärkeä keino suojella luonnon monimuotoisuutta!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Köynnöspinaatin kasvattaminen siemenestä, osa 1

Viljelypalsta 2017—2020

Esikasvatus 2021