Köynnöspinaatin kasvattaminen siemenestä, osa 1

Vaikka olen vasta puutarhaharrastukseni alussa, olen jo huomannut, että monivuotiset viljelykasvit ovat todella käteviä ja mieluisia. Siispä innostuin, kun näin norjalaisessa Minun puutarhani -ohjelmassa vinkin monivuotisesta vihertäväkukkaisesta syötävästä köynnöskasvista. Kyseessä oli köynnöspinaatti, Hablitzia tamnoides.

Köynnöspinaatti Hablitzia tamnoides siemenpusseja

Kansankielinen nimi köynnöspinaatti juontuu siitä, että kasvia voidaan käyttää kuten pinaattia. Se ei kuitenkaan varsinaisesti ole pinaatti, vaan kuuluu revonhäntien heimoon. Kasvi on kotoisin Kaukasian vuoristoseuduilta, mutta viihtyessään se talvehtii ja siementää myös täällä Pohjolassa. Kasvia lisätään siemenistä, sillä juurakon jakaminen yleensä tappaa ainakin emokasvin. Siemenet hyötyvät kylmäkäsittelystä, mutta siementen itäminen voi olla epävarmaa. Hirveästi tietoa sopivasta kasvualustasta ja -paikasta en onnistunut löytämään. Tärkeää kuitenkin on, etteivät juuret seiso märässä. Lisäksi kasvi voi paremmin puolivarjossa kuin suorassa paahteessa.

Köynnöspinaatin siemenet ovat pieniä, pyöreitä ja kiiltävän mustia

Päädyin ostamaan siemeniä Maatiainen ry:ltä. Tarjolla oli useita kasvusijainnin mukaan nimettyjä kantoja. Meille päätyi kahta erilaista, turkulainen 'Kurala' ja hämäläinen 'Lammi'. Siemenet ovat pieniä, noin 1 mm kokoisia, pyöreitä ja kiiltävän mustia. Siementen kylvöohjeissa on kaksi erilaista vaihtoehtoa: suorakylvö syksyllä kasvupaikalle (suositeltava tapa) ja aikaisin keväällä idättäminen 4–8 viikon kylmäkäsittelyn (0–4 °C) jälkeen. Koska nyt on jo kevät, päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon ja kylvin siemenet eilen 4.3.2021.

Kylvökset: vasemmmanpuoleiset lähtivät idätyskokeiluun ulos viherhuoneeseen,
oikeanpuoleiset kylvettiin ohjeiden mukaan

Halusin samalla tehdä pienen kokeilun. Kylvin siemeniä muovirasioihin taimimultaseoksen pinnalle ohjeiden mukaan ja sijoitin ne noin 4 °C jääkaappiin (lämpötilan mittasin lämpömittarilla). Toisen kylvön tein saviruukkuihin, jotka siirsin viherhuoneeseen kasvuharson alle. Viherhuoneen lämpötila vaihtelee reilusta -5 °C jopa +15 °C, joten on hyvin mahdollista, ettei siellä idä mitään. Päätin kuitenkin kokeilla! Siemeniä jäi runsaalla kädellä tehdyn kylvön jälkeen vielä jäljellekin. Laitoin ne toistaiseksi jääkaappiin siemenpusseissaan, ja pohdin, pitäisikö käydä kaivamassa ne vaikka lumen alle. Kuulemma siemenet olisi hyvä käyttää tuoreeltaan joka tapauksessa.

Seuraavaksi vain odotellaan ja pidetään huoli, ettei multa pääse kuivumaan. Tehkää kasvutaikanne, siemenet! Olen lukenut, että monet ovat yrittäneet kylvää ja kasvattaa tätä useamman kerran, eikä kasvatus silti ole välttämättä onnistunut. Täytyy siis toivoa parasta, mutta olen valmis yrittämään uudestaankin, jos en heti onnistu tämän kanssa. Lopputulos kuulostaa niin houkuttelevalta!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viljelypalsta 2017—2020

Esikasvatus 2021