Kirja-arvostelussa Monty Don: Down to Earth (2017)

Ensimmäinen lävitse lukemani puutarhakirja tänä vuonna on Down to Earth (Monty Don, 2017). Kirja ei ole niinkään puutarhatietokirja, vaan pohdiskeleva ja puutarhatietoa rönsyilevä teos. Tämän postauksen tarkoituksena on arvioida teosta lyhyesti.

Monty Donin Down to Earth -kirja ja sen seuraksi teetä

Kirja: Down to Earth (2017)
Kirjoittaja: brittiläinen puutarhuri Monty Don
Kieli: englanti
Kirjan alkuperä: lainattu kirjastosta
Pähkinänkuoressa: Pohdiskeleva ja rönsyilevä puutarhakirja, joka antaa lukijalle puutarha-aiheista mietittävää. Kirjassa käydään läpi puutarhan ja puutarhuroinnin merkitystä kirjoittajalle ja ihmisille yleisesti, trendikkäimpiä puutarhatyylejä ja vinkkejä niiden toteuttamiseen, sekä muita tärkeitä puutarha-aiheita, kuten vesiaiheet, kompostoiminen, työkalut yms.

Arvioni pidemmin:
Down to Earth -kirja oli täydellisen sopivaa luettavaa itselleni, sillä juuri nyt kun varsinaisia puutarhatöitä ei voi vielä tehdä, on aikaa haaveilulle ja suunnitelmien tekemiselle. Kirjan aiheista saa runsaasti ajateltavaa, ja kieli on miellyttävää luettavaa. Sanavalinnat ja aiheet rönsyilevät iloisesti, mutta kuitenkin hallitusti. Jokaisessa luvussa on tyylikäs puutarhakuva aiheeseen liittyen. Kirjassa suositellaan luonnonmukaista puutarhanpitoa useasti erilaisin keinoin, mutta se ei ole kirjan pääaihe. Monty Don lähinnä suosittelee luonnonmukaisia keinoja siksi, että hän pitää luonnon seurailemisesta puutarhassaan ja tietää kasvienkin voivan hyvin kun eliöiden monimuotoisuus on puutarhassa läsnä.

Kirjan alussa Monty Don pohtii puutarhuroinnin merkitystä itselleen ja ihmisille yleisesti. Hän kirjoittaa:
"One day in early spring I was preparing the ground for sowing carrots when I was filled with an ecstatic sense of being exactly where I wanted to be, desiring nothing but this completely fulfilled moment. Fixed somewhere between simple happines and mystical ecstasy, this sense of completeness in the garden has never really left me" (Down to Earth, 2017),
mikä kuvailee mielestäni puutarhan kanssa työskentelemisen tuomaa onnellisuutta ja tyyneyttä osuvasti. Olen tavoitellut tyyneyttä ja mielenrauhaa usein eri keinoin (mm. joogaamalla, meditoimalla, ulkoilemalla, urheilemalla..). Vaikka pidän niistä kaikista kovasti, nimenomaan puutarhurointi on ollut mielestäni luonteva ja vaivaton keino saavuttaa Monty Donin kuvailema yksinkertainen ja tyyni ilo, sekä kasvun ihmeeseen liittyvä odotus ja innostus. Puutarhurointi hoitaa mieltä ihanasti.

Kirjan kieli on iloittelevaa ja sitä koristaa myös tyylikkäät puutarhakuvat

Parasta kirjassa mielestäni on se, miten Monty Don opastaa lukijan tutkimaan ja (uudelleen) tutustumaan omaan puutarhansa. Hän suosittelee muunmuassa ottamaan kuvia puutarhasta ympäri vuoden, jotta niihin voi palata suunnitelmia tehdessään. Puutarhasuunnittelussa hän kehoittaa miettimään, minkälaista katseltavaa puutarhassa on eri vuodenaikoina. Lisäksi kirjassa mainitaan useasti pihan pienilmastojen tunnistaminen ja hyödyksi käyttäminen. Millä pihan alueilla tykkäät oleskella mihinkin aikaan päivästä? Aamulla itäinen kulmaus voi kylpeä auringossa, silloin siellä voisi olla pieni pöytä kahvittelua varten ja aamullakin kauniilta näyttäviä kasveja. Iltaisin puolestaan luoteis/länsi-puoli on pitkälle iltaan lämpöinen jopa syksyisin, joten jos tykkää istua iltaa puutarhassa, kannattaa oleskelualueeseen panostaa tälläiselle alueelle. Illan hämärtyessä valkoiset kukat ovat edukseen, päivän paahteessa ne saattavat näyttää valjuilta. Kirjassa käydään läpi myös vinkkejä siitä, millaiset kasvit viihtyvät missäkin osassa pihaa yleistetysti (ainakin briteissä).

Monty Donin puutarhasuunnittelun kulmakivinä on kirjan perusteella seuraavat askeleet:

  1. Tunnista itsellesi mieluinen puutarhatyyli esimerkkeihin tutustumalla
  2. Suunnittele puutarha tyylin ohjenuorien avulla, mutta niin, että se sopii juuri sinun pihallesi ja juuri sinulle. Huomioi pihan käyttötarkoitukset ja pienilmasto.
  3. Valitse oikeat kasvit oikealle paikalle (pienilmasto, maaperän ominaisuudet). Tätä ei voi liikaa korostaa missään puutarhatietoudessa! Hyvä suunnittelu helpottaa hoitamista suunnattomasti.
  4. Korkeuserot puutarhassa ovat miellyttäviä silmälle ja korkeammat kasvit luovat suojaisia istutuspaikkoja matalammille kasveille. Korkeuserot lisäävät myös puutarhan luonnollisuutta.
  5. Huomioi kaikki vuodenajat puutarhan suunnittelussa, jotta aina olisi mieluisaa katseltavaa pihalla ja/tai ikkunasta katsoessa.
  6. Pieneenkin pihaan mahtuu yksinkertainen vesiaihe, joka lisää luonnon läsnäoloa puutarhassa. Varmista, että eliöillä on mahdollisuus kiivetä altaasta ulos.
  7. Kompostoi. Helppo keino saada erinomaista ja ekologista multaa, jonka avulla kasvit kukoistavat!

Lopussa Monty Don käy vielä läpi brittiläisen puutarhavuoden kaikki kuukaudet erilaisine puutarhatöineen. Nämä kappaleet saivat ainakin allekirjoittajan vihreäksi kateudesta, sillä ilmeisesti briteissä krookukset voivat kukkia jopa helmikuun lopulla! Jonkin verran täytyy siis lukiessa huomioida, että kirja on kirjoitettu hieman erilaisen, lämpimämmän ilmaston näkökulmasta.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Köynnöspinaatin kasvattaminen siemenestä, osa 1

Viljelypalsta 2017—2020

Esikasvatus 2021