Esikasvatus 2021

Kevät lähestyy kohisten, auringon valo on hellinyt ihanasti helmikuusta lähtien. Sen myötä olen jo aloittanut esikasvattamisen vuodelle 2021. Esikasvatan pitkän kasvukauden tarvitsevia lajeja ja muita varhaisesta aloituksesta hyötyviä kasveja. Aloitan kylvöt aina siemenpussien ohjeistuksen mukaan, sillä liian aikaisesta kylvöstä ei ole hyötyä hyvien taimien saamiseksi, vaikka minulla onkin käytössä lisävalot taimille. Kasvatettuja taimia on tarkoitus sijoittaa sekä viljelypalstalle, lasitettuun viherhuoneeseen että terassille ja kuistille.

Esikasvatettavia Hyötykasviyhdistykseltä ja Impectalta

Tilasin tänä vuonna ennätysmäärän siemeniä ja kaivoin myös vanhat siemenet esille. Suunnitelmat ovat vähintäänkin kunnianhimoisia, mutta kaiken ei tarvitse onnistua. Tähän mennessä olen kylvänyt keijunmekon, chilin 'Cayenne Long Slim' ja Cascade-pelargonin 'Reach Out Pink' F1 siemeniä. Lisäksi laitoin kokeeksi multiin vanhoja laventelin siemeniä. Kaikkia näistä kasvatan siemenestä ensimmäistä kertaa.

Chili 'Cayenne Long Slim'

Nyt maaliskussa aloitan siemenistä vielä samettikukkia ('Red Gem', 'Yellow Gem' ja 'Konstance'), tomaatteja (ainakin 'Moneymaker', 'Yellow Submarine', 'Ruthje' ja 'Tumbling Tom Yellow') ja tomatilloa 'Purple'. Lisäksi löytyy herneitä, papuja, yrttejä, salaatteja ja kukkia, joita esikasvatan, jos tilaa vielä riittää. Muuten kokeilen suorakylvöä.

Kirjaan luetteloa kasveista ja niiden esikasvatuksesta Exceliin. Yritän myös merkitä, kuinka moni kylvetyistä siemenistä iti ja miten sato onnistuu. Seuraavaksi pitäisi tehdä maaliskuun kylvöjen lisäksi myös tarkemmat istutussuunnitelmat niin viljelypalstalle kuin viherhuoneeseenkin. Viherhuoneeseen täytyy joko rakentaa tai hankkia lisää istutusastioita.

Monty Donin puutarhakirja Down to Earth ja teetä

Mutta vielä voi antaa suunnitelmien edetä hitaasti omalla painollaan. Ajatukset ja haaveet saavat lisää ainesosia, kun aurinko paistaa ja luen hyvää puutarha-kirjaa: Down to Earth (Monty Don, 2017). Voisin kirjoittaa kirjasta lyhyen arvostelun myöhemmin.


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Köynnöspinaatin kasvattaminen siemenestä, osa 1

Viljelypalsta 2017—2020