Viljelypalsta 2017—2020

Tässä kirjoituksessa kerron lyhyesti palstaviljelyhistoriastani. Perheessäni minä suunnittelen viljelyn ja hankin tarvittavat siemenet ja kasvit, mutta puolisoni auttaa mielellään esimerkiksi istutuksessa ja sadonkorjuussa. Hän on lupautunut myös avustamaan tarvittavien kasvatustukien ym. rakentamisessa ja kokoamisessa, joten osittain tämä on yhteinen harrastus. Saimme ensimmäisen viljelypalstamme käyttöön muutettuamme nykyiseen taloyhtiöön vuonna 2017. Sitä ennen olimme viljelleet opiskelija-asunnon tuulisella, lasittamattomalla parvekkeella satunnaisesti tomaattia, mansikkaa ja yrttejä hyvin vaihtelevalla menestyksellä.

Viljelypalsta vuonna 2019 toukokuun lopulla

Viljelypalstan koko on noin 3 m x 4 m ja se sijaitsee täällä pk-seudulla taloyhtiön kupeessa, eli harrastamme kirjaimellisesti kaupunkiviljelyä. Kun aloitimme, palstalla kasvoi isojuurisia rikkaruohoja ja kaksi suurta raparperia. Nykyään siellä on monivuotisia viljeltäviä raparperien lisäksi myös kaksi vadelmaa, 'Muskoka' ja 'Maurin makea'. Yksivuotiset viljelyt aloitimme perunalla ja kurpitsalla, ensimmäinen vuosi kului kuokkiessa ja uusia asioita harjoitellessa. Viime vuoden kasvukaudella 2020 palstalla kasvoi talvivalkosipulia 'Saga', kesäkurpitsaa 'Diamant' F1, perunaa ja taimena ostettuja samettikukkia. Satoa tuli hienosti, vaikka pystyimme hoitamaan kasvimaata niukasti.

Viljelypalsta kesäkuun 2020 lopulla

Vuodesta 2019 asti olemme käyttäneet palstalla olkikatetta, ja siihen olen tykästynyt kovasti. Olkikate parantaa maaperän viljelyominaisuuksia hajoamalla hitaasti maa-aineksen joukkoon ja estämällä veden liiallista haihtumista samalla vähentäen kasteluntarvetta. Lisäksi se tarjoaa suojaa maaperässä työskenteleville hyötyeliöille ja estää rikkaruohojen villiintymistä jonkin verran. Lannoittamisen tarvetta kuiva olkikate ei vähennä toisin kuin esimerkiksi ruohonleikkuujäte, jota myös olen toisinaan käyttänyt erityisesti paljon lannoitusta vaativille viljelykasveille. Kasvimaan kattamisesta en luovu niin kauan kuin sopivaa katemateriaalia vain on saatavilla!

Viljelypalstan tulevalle kasvukaudelle 2021 olen jo tehnyt alustavia suunnitelmia. Aloitin viljelysuunnitelman tekemisen jakamalla palstaa lohkoihin, joissa haluaisin alkaa käyttämään neljän vuoden viljelykiertoa. Sen toteuttaminen hieman hankalaa, sillä tilaa on hyvin rajallisesti. Lisää viljelyalaa voisi saada kunnostamalla toisen viljelypalstan tai poistamalla toisen raparpereista. Lisäksi haluaisin harjoitella seuraantoviljelyä (engl. succession planting) ja rakentaa kasvimaan reunalle iisopista viheraidanteen!

Perunan kukka 2019

Myös puutarhaan ja viherhuoneeseen olen yrittänyt suunnitella ensikaudeksi sopivia projekteja. Mopo tahtoo karata käsistä haaveillessa, ja suunnitelmista meinaa tulla liian runsaita ja työläitä. Sorrun helposti kärsimättömyyteen ja haluaisin kaiken heti vastaamaan sen hetkisiä täydellisiä unelmiani. Sen vuoksi suunnitelmien kohtuullisuus on myös erittäin tärkeä tavoite. Palaan näihin aiheisiin seuraavissa kirjoituksissa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Köynnöspinaatin kasvattaminen siemenestä, osa 1

Esikasvatus 2021